Liikunnasta vireyttä ja lisätehoa työpäivään

Työhyvinvointi | Eilakaisla |

Arjessa jaksamisen edellytyksenä on hyvän ravinnon ja levon lisäksi säännöllinen liikunta. Liikunta tuo vireyttä ja auttaa ylläpitämään parempaa energiatasoa. Se auttaa hallitsemaan työperäistä stressiä, parantaa unen laatua sekä vaikuttaa positiivisesti työkykyyn kauttaaltaan. Jaan seuraavassa omat, hyväksi havaitsemani vinkit parempaan energiatasoon ja työssä jaksamiseen.

Oli tarkoituksesi sitten kiriä minuutteja pois puolimaratonajasta tai grammoja pois kesällä grilliherkuista kertyneistä lisäkiloista, on ainut vaihtoehto pistää kroppa töihin. Jos kuntoilu on tavoitteellista, rakentuu kalenteri helposti urheilun ympärille. Varsinkin kesällä valoisaan aikaan suosin itse urheilua aamuisin ennen työpäivää. On sanottu, että tunnin urheilu aamusta antaa kaksi tuntia työtehoa iltapäivään. Siltä se todella tuntuu.

Toinen hyvä vaihtoehto on nauttia liikunnasta pitkin työpäivää, pieninä annoksina kerrallaan. Lounaan jälkeen - varsinkin jos on tullut tankattua tukevasti - on hyvä saada raitista ilmaa kävelyn ohessa, ettei täysin väsähdä heti työpisteelle saavuttua tai myöhemmin iltapäivästä. Hissinkäytöstä kannattaa luopua myös valtakunnallisen porraspäivän ulkopuolella. Työskentelyasennon vaihtaminen pitkin työpäivää on ergonomian kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Sovi iltapäivälle "puurotreffit" kollegojen kanssa

Säännöllisellä ruokailulla on tärkeä rooli jaksamisessa. On järkevä syödä vähän pienempiä annoksia, mutta useammin. Mikään ei pidä yllä vireyttä paremmin kuin terveellinen välipala alkuiltapäivästä. Puuro ajaa tämän asian vallan mainiosti. Tämä on tärkeää sekä fyysisen tankkauksen kannalta että myös sosiaalisena kohtaamisena. Iltapäivän puurotilaisuus saa kollegat yhteen keskustelemaan työstä – ja vähän sen ulkopuoleltakin. Tätä ei tapahdu, mikäli haetaan kahvimukit omalle työpisteelle. Kylläisenä pysyminen on myös paras lääke pitämään karkkinälkä loitolla.

Liikunnan merkitys työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen on kiistaton. Liikunta parantaa mielialaa ja vähentää stressiä. Siitä on myös apua riittävän unen saamiseen. Yhdessä näillä kaikilla on valtava vaikutus siihen, miltä arki tuntuu ja miten töissä pystyy antamaan parastaan. Sen lisäksi, että liikunta parantaa vointia kokonaisvaltaisesti nykyhetkessä, on sillä valtava merkitys myös sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Millä keinoilla sinä saat parhaan vireyden työpäivääsi? 


Kirjoittaja Lauri Huikko työskenteli Eilakaislalla IT-asiantuntijana. Lauri on intohimoinen liikkuja ja aktiivinen penkkiurheilija, joka löytää ratkaisuja työasioihin myös lenkkipoluilta. Yksilö- ja joukkuelajien suhteen kaikkiruokainen.

 

Lisää luettavaa: