Vastuullisuus yritystoiminnassa on jo pidemmän aikaa ollut tapetilla, mutta keskustelu on enimmäkseen keskittynyt ekologisiin vastuullisuusalueisiin. Tänä syksynä onkin noussut kiivaaksi puheenaiheeksi aiemmin puuttunut ulottuvuus, nimittäin taloudellinen vastuullisuus. Kun yritykset ovat koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten ahdinkojen takia tai kannattamattomien yksiköiden lakkauttamiseksi joutuneet aloittamaan yhteistoimintaneuvotteluita sopeuttamistoimenpiteitä varten, on pääministerimme Marin syyttänyt yrityksiä vastuuttomuudesta. Herää siis kysymys, voiko vastuullinen yritys sopeuttaa toimintansa tuotannollisin ja taloudellisin perustein? Ja miten se tulisi siinä tapauksessa vastuullisesti tehdä?
Työsuhteen päättäminen on tilanteena aina herkkä niin yritykselle, irtisanotuille kuin työhön jäävillekin. Muutosta on kuitenkin mahdollista johtaa hallitusti. Mikäli irtisanomisiin joudutaan, kannattaisi yrityksen sosiaalisten ja taloudellisten vastuiden lisäksi huolehtia myös yhteiskunnallisesta vastuustaan. Toimivaksi on havaittu tarjota Outplacement- eli muutosturvavalmennusta irtisanotuille työntekijöille.
Irtisanotun muutosturvavalmennus, jota myös uudelleensijoitusvalmennukseksi kutsutaan, on irtisanotuille räätälöityä valmennusta, jonka avulla tuetaan irtisanotun uudelleen työllistymistä. Muutosturvavalmennusta on mahdollista toteuttaa sekä ryhmä- että yksilövalmennuksena tai näiden kombinaationa. Valmennus on räätälöitävissä niin yrityksen kuin työntekijöiden tarpeiden mukaan, sekä etänä että kasvotusten. Lyhyesti sanottuna muutosturvavalmennusta kustantava yritys tukee irtisanottua työntekijää ja tarjoaa avaimet uudelle uralle ja tukea työn hakuun.
Eilakaislan muutosturvavalmennuksessa kokeneet rekrytointikonsulttimme auttavat alkuun irtisanottua käsittelemään tunteitaan, sillä uuden uran löytämisestä tulee hedelmällistä vain oikealla asenteella. Tilanteen hyväksyminen on tärkeää myös irtisanoneelle yritykselle, joka tietenkin toivoo pienintä mahdollista kolhua työnantajamielikuvaansa. Työnantajamielikuvaa ajatellen on muutosturvavalmennus yhtä tärkeä järjestää myös yritykseen jäävälle henkilöstölle, sillä myös he kokevat sopeutustoimet ahdistaviksi. Mitä nopeammin työyhteisö voi paremmin, sen kilpailukyvykkäämmäksi muuttuu myös tekeminen.
Tiesithän, että yli 30 henkilöä työllistävän yrityksen on tietyin ehdoin jo lainsäädännön puitteessa tarjottava työllistymistä edistävää valmennusta? Suosittelen lämpimästi muutosturvavalmennusta taloon jääville ja varsinkin irtisanotuille työntekijöille myös ilman lakivelvoitteita – pitkässä juoksussa se on kannattavaa.
Lue lisää uudelleensijoituksesta >
Kirjoittaja Erika Ehrnrooth työskenteli Eilakaisla konsernin toimitusjohtajana. Tätä ennen hän toimi yhtiön myynti- ja markkinointijohtajana. Hänellä on vuosien kokemus sekä tuotteiden että palveluiden markkinoinnista ja myynnistä eri toimialoilta.