Rekrytoivan henkilön on tärkeää pitää mielessä, millaisia taitoja ja huomioita tarvitaan, jotta koko rekrytointiprosessi saadaan hoidettua vastuullisesti. Vastuullisen lähestymistavan tulee lähteä liikkeelle aivan prosessin alusta alkaen ollen mukana kaikissa vaiheissa rekrytointipäätöksen kertomiseen asti. Mitä kaikkea on osattava huomioida eri vaiheissa rekrytointiprosessia?
Työpaikkailmoituksen on tärkeä olla helposti ymmärrettävä ja rehellinen. Ilmoituksessa tulee tuoda ilmi realistisesti ja selkeästi se, millainen työtehtävä ja yritys on kyseessä – turhia odotuksia tai pilvilinnoja ei tule luoda. On myös hyvä huomioida työtehtävän nimike: onhan kyseessä ymmärrettävä ja rehellinen kuvaus positiosta?
Ennen työhaastatteluja kannattaa ehdottomasti luoda strukturoitu malli tuleville haastatteluille, jotta kaikkien hakijoiden haastattelut ovat vertailukelpoisia ja samanarvoisia keskenään. Jokaisen työnhakijan kanssa tulee käydä läpi haastattelussa samat asiat, ja mennä työssä vaadittava osaaminen ja taidot edellä. On myös tärkeää huomioida, mitä työhaastatteluissa ei saa kysyä. Esimerkiksi poliittista kantaa, perhesuunnitelmia, seksuaalista suuntautumista, uskontoa tai muuta henkilökohtaista ei tule udella keneltäkään työnhakijalta.
Toinen tärkeä tekijä on panostaa työhaastattelun ilmapiiriin. Haastattelun tulee olla vuorovaikutteista ja molemminpuolista keskustelua. Empaattisuus ja toisen aito kuuntelu ovat tärkeitä taitoja myös työhaastatteluissa. Oikeanlaisen ilmapiriin luominen on tärkeää, jotta haastattelu on mahdollisimman luonnollinen ja aito vuoropuhelu, eikä turhan jännittynyt ja muodollinen keskustelu.
Rekrytointiprosessien kestot vaihtelevat, ja onkin tärkeää antaa väliaikatietoja prosessin tilanteesta mukana oleville hakijoille. Tämä on erityisen tärkeää, jos rekrytointiprosessi venyy ja kestää odotettua kauemmin. On myös oleellista, että kaikille mukana olleille hakijoille ilmoitetaan rekrytoinnin päätöksestä. Työnhakijoita ei saa jättää epätietoisuuteen, vaan rehellisyys ja avoimuus kannattaa.