Internetin syövereistä löytyy satoja vinkkilistoja työnhakijoille työhaastatteluun valmistautumiseen. Valmistautuminen on tärkeää kuitenkin myös haastattelun toisen osapuolen, eli työnantajan ja palkkaavan yrityksen, päässä. Hyvin valmisteltu haastattelu takaa laadukkaan informaation rekrytointipäätöksen tueksi – ja tukee hyvää hakijakokemusta. Älä siis hyppää suoraan edellisestä palaverista kylmiltään haastattelutilanteeseen, vaan valmistaudu hakijan tapaamiseen etukäteen näiden yksinkertaisten vinkkien avulla!
Mikä on haastattelun tavoite ja mitä tietoa tarvitsemme hakijasta rekrytointipäätöksiä varten? Onko kyseessä ensimmäinen haastattelu, jossa käydään läpi osaamista yleisemmällä tasolla, vai kenties syvälle teknisiin yksityiskohtiin paneutuva haastattelu? Onko haastattelu tarkoituksenmukaista järjestää puhelimitse, kasvotusten vai esimerkiksi etäyhteyksin?
Vastaukset näihin kysymyksiin ovat työhaastatteluun valmistautumisen perusta.
Kun haastattelun agenda on selvillä, haastattelukysymysten ja -rungon kasaaminen on usein helpompaa. Avuksi kannattaa ottaa tehtävänkuvaus sekä tarpeen määrittelyä varten tehty pohjatyö. Haastattelukysymyksiä kootessa kannattaa pohtia, millä kysymyksillä päästään keskeisimpien osaamisalueiden, kompetenssien ja taitojen ytimeen käsiksi. Hyvin strukturoitu haastattelu varmistaa, että kaikkien hakijoiden haastattelut ovat keskenään tasa-arvoiset ja vertailtavat. Kysy siis kaikilta samat, tehtävän kannalta oleelliset asiat.
Muistathan myös, että haastattelukysymysten pitää liittyä nimenomaan tehtävässä vaadittuun osaamiseen sekä kokemukseen. On tärkeää huomioida, mitä työhaastatteluissa ei saa kysyä. Esimerkiksi perhesuunnitelmiin, uskontoon tai poliittiseen kantaan liittyviä asioita ei tule udella keneltäkään työnhakijalta.
Tärkeää on pitää haastattelutilanne keskustelunomaisena, sillä kyseessä on tutustuminen molemmin puolin. Työhaastattelussa tapahtuu arviointia kahteen suuntaan: samalla kun arvioit, olisiko tässä sopiva osaaja yritykseenne, työnhakija pohtii, onko tämä hänelle sopiva työpaikka. Usein hakijalla on käynnissä myös muita hakuprosesseja ja hän vertaa vaihtoehtojaan.
Sen lisäksi, että valmistelet kysymyksiä työnhakijalle varaa aikaa hakijan omille kysymyksille ja valmistaudu kertomaan avoimesti organisaatiosta, tiimistä, yrityskulttuurista sekä tehtävänkuvasta tarkemmin. Esille kannattaa tuoda innostavasti kilpailuvalttinne niin yrityksenä kuin työnantajana.
Ennen haastattelua on hyvä pohtia, keiden kaikkien kannattaisi olla läsnä haastattelutilanteessa. Tuleeko mukaan tuleva esihenkilö, HR:n edustaja, kollega tai yksikönjohtaja? Myös työnjako haastatteluun osallistuvien kesken kannattaa miettiä ennakkoon, jotta haastattelutilanne sujuu jouhevasti. Kun haastatteluun osallistuu useampia henkilöitä, voi olla järkevää varata ennen haastattelua lyhyt hetki organisoitumiselle sekä haastattelun jälkeen palaveri haastattelun koonnille.
Mikään ei ole työnhakijalle turhauttavampaa kuin tulla haastattelutilanteeseen ja huomata, ettei hänen CV:tään ole edes luettu. Käy siis ennen haastattelua läpi työnhakijan lähettämät dokumentit (ansioluettelo, hakemuskirje ja mahdolliset liitteet) ja kirjaa ylös mahdolliset havainnot ja mietteet. Kannattaa miettiä jo etukäteen tarkentavia kysymyksiä.
Voit kysyä esimerkiksi täsmentäviä esimerkkejä, saatuja palautteita, saavutettuja tuloksia tai ylitettyjä haasteita. Jos hakija on esimerkiksi kertonut työskennelleensä myynnissä, kysy, mitä vastuualue on pitänyt sisällään, millaista myyntiä, millaisille asiakkaille, missä kanavissa, millaisella prosessilla ja millaisin tuloksin hän on tätä tehnyt. Myös esimerkiksi hyväksi ilmoitettu englannin kielen taito kannattaa pyytää tarkentamaan, esimerkiksi: voitko käyttää tätä työssä, entä suullinen ja kirjallinen taito?
Myöhästyminen ei anna hyvää kuvaa työnhakijasta, mutta ei se sitä kyllä anna työnantajastakaan. Varaa siis riittävästi aikaa haastatteluun siirtymiselle ja jos mahdollista, älä hyppää suoraan Teams-palaveriputkesta haastattelutilanteeseen. Toimivinta on usein ottaa väliin pieni ajatustauko sekä kuppi kahvia ja virittäytyä oikealla taajuudelle rauhassa.
Jos kaipaat tukea rekrytointiprosessiin tai johonkin sen osaan, olemme apunanne. Ota meihin yhteyttä!