Työnhaku on vaikeaa – ja erityisen vaikeaa se on, kun teet sitä vieraassa maassa! Keskiviikkona 30.8. Suomi-hubin LIVEssä teemana oli ulkomaalaistaustaisten työnhakijoiden haasteet työnhaussa. Puhujana toimi Qasvun senior rekrytoija Linda Nguyen.
Keväällä julkaisuni täällä aiheesta "Ulkomaalaistaustaisen rekrytoijan pohdintoja 👩🏻💭" herätti jonkin verran huomiota, että sain kutsun tulla puhujavieraaksi Suomi-hubin LIVEen.
Kollegani Yannickin kannustuksen ja tuen avulla, uskaltauduin vastaamaan kutsuun myönteisesti. Koska kerta oli ensimmäinen, kysyin (oikeesti melkein pakotin) Yannickin mukaan puhumaan kanssani. Päädyimme liven järjestäjien kanssa, että kertoisimme livessä Yannickin kanssa rekrytoivan tahon näkökulmasta:
💡 mistä eri vaiheista rekrytointiprosessi yleensä koostuu,
💡 mitä haasteita ulkomaalaistaustainen työnhakija yleensä kohtaa työnhaussa sekä
💡 meidän vinkkimme näihin haasteisiin.
Sen aikana, kun ruotsin, venäjän, ukrainan, englannin ja arabian kielen tulkit käänsivät puheenvuoroani kullekin kielelle, järjestäjät laittoivat minulle luettavaksi ja vastattavaksi livechattiin tulleita kommentteja ja kysymyksiä katsojilta. Järjestäjien mukaan koskaan aiemmin liveissä ei ole katsojat kommentoineet niin aktiivisesti kuin tässä livessä.
Katsojia oli yhteensä lähemmäs 140. Osa heistä jakoi livechattiin ajatuksiaan ja kokemuksiaan, millaista on ollut hakea töitä ulkomaalaisena työnhakijana. Valitettavasti kommenteista huokui henkilöiden epätoivo siitä, voiko he koskaan saada Suomessa omaa osaamiseensa sekä toiveisiinsa sopivan työpaikan, tai edes kutsun työhaastatteluun.
Ja sitten kyynelet nousivat silmiini, kun tajusin, että omat vanhempani ja hyvin monet muut ovat käyneet aivan saman läpi. Rehellisesti sanottuna ei työnhaku meille sujuvasti suomea osaavillekaan ole helppoa, mutta pettymys, mitä ei-suomenkieliset hakijat kohtaavat työnhaussa on varmasti 10-kertainen.
Kun sinä olet seuraavan kerran mukana haussa rekrytoivana tahona, kuvittele itseesi työnhakijan saappaisiin. Sellaiseen työnhakijan saappaisiin, joka on hakenut useampaan eri työpaikkaan, mutta ei ole edes saanut edes kiitos-mutta-ei-kiitos-viestin. Haluatko olla se taho, joka antaa kiitokseksi hakijan vaivannäöstä hänelle takaisin huonoa hakijakokemusta, joka voi johtaa pettymyksen ja jopa epätoivon tunteisiin?
Emme voi aina huomioida jokaista työnhakijaa ja hakemusta, mutta voimme yrittää tehdä parhaamme, jotta hakijoille ei jäisi niin huonoa kokemusta työnhausta.
Kiitos paljon vielä liven järjestäjille (ARFFMAN, Saara Purtanen, Iryna Hakkarainen), tulkeille sekä katsojille! 🧡
Alta pääset katsomaan halutessasi liven, ja kuinka pidättelin kyyneleitä lähetyksen lopussa (1:07:43).
Kirjoittaja Linda työskenteli Senior Recruiterina Eilakaislan tytäryhtiöllä Qasvulla.