Onko työnhaku ajankohtaista? Kaipaatko selkeyttä siihen, miten olla paremmin rekrytoivien tahojen löydettävissä? Tai tarvitsetko tehostusta työnhakuusi täsmävinkeillä? Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla voit saada työnhakuun lisätehoa ja parantaa työllistymismahdollisuuksiasi.
✔️ Ota LinkedIn haltuun
Tee LinkedIn-profiili ja lisää profiiliisi ajankohtaiset tietosi mahdollisimman kattavasti. Kerro profiilissa työkokemuksesi ja koulutuksesi sekä mahdollinen erikoistumisalasi. Lisää profiiliisi myös tiivistelmä, jossa kerrot itsestäsi ja osaamisestasi sekä siitä, mitä haluaisit tehdä urallasi tulevaisuudessa. Näin olet myös rekrytoijien löydettävissä LinkedInin kautta sopiviin työtehtäviin.
Esimerkiksi Talent sourcaajat etsivät tiettyihin työtehtäviin sopivia työntekijöitä muun muassa osaamisen ja taitojen perusteella erilaisista kanavista ja voivat lähestyä lupaavia kandidaatteja työmahdollisuuksiin liittyen - tärkeimmät hakusanat joilla toivot löytyväsi kannattaa siis ehdottomasti olla listattuna profiilissasi. Kerro työnhaustasi myös #OpenToWork asetuksella. Tällä tavalla kerrot rekrytoijille sekä talenttien etsijöille työnhaustasi ja että olet halukas keskustelemaan mahdollisista uusista haasteista.
Kun profiilisi on valmis, muista olla aktiivinen LinkedInissa! Lähetä siis rohkeasti kontaktipyyntöjä kiinnostaville henkilöille, kommentoi ja tykkää julkaisuista sekä osallistu sinua kiinnostaviin keskusteluihin.
✔️ Luo mahdollisimman selkeä ja informatiivinen ansioluettelo
Kun rakennat ansioluetteloasi, muista tuoda osaamisesi ja kokemuksesi esille mahdollisimman selkeästi ja konkreettisesti. Listatessasi aiempia työpaikkoja ja -tehtäviä, kerro tekstin avuin, mitä kaikkea työtehtäviisi ja vastuualueisiisi kuului kyseisessä roolissa. Lisää myös, mitä eri tehtävät ovat opettaneet sinulle ja mitä olet niissä saavuttanut. Kerro tuloksistasi mahdollisimman täsmällisesti esimerkiksi lukuina. Nämä ovat todella arvokasta tietoa rekrytoijalle ja tuovat täsmällisemmin esille osaamisesi.
✔️ Personoi hakemuksesi ja CV:si
Muista, että voit personoida työhakemustasi ja ansioluetteloasi. Netistä löytyy paljon valmiita visuaalisen CV:n pohjia. Kannattaa yhdistää työhakemuksen ja CV:n tyylit keskenään, tämä luo rekrytoijalle huolitellun kuvan. Tuomalla väriä, omaperäisyyttä ja yhtenäisyyttä dokumentteihin, voit jäädä helpommin rekrytoijan mieleen! Toki on hyvä pitää mielessä se, millaiseen työtehtävään on hakemassa. Esimerkiksi etenkin luovalla alalla on hyvä tuoda omaa luovuutta esiin myös hakemuksessa ja CV:ssä, kun taas muodollisempiin työtehtäviin haettaessa yksinkertaisuus on usein parempi vaihtoehto.
Personoi työhakemuksesi myös paikkaan, jota olet hakemassa. Katso, millaisia taitoja, kokemuksia ja vaatimuksia kyseiseen työtehtävään on, ja muokkaa hakemustasi näiden pohjalta. Esimerkiksi, jos työpaikkailmoituksessa kerrotaan, että työssä vaaditaan asiakaspalvelutaitoja, luovuutta, vahvaa IT-osaamista tai erinomaista ruotsin kielen taitoa, muista mainita oma osaamisesi näihin liittyen. Tämä osoittaa, että olet lukenut ilmoituksen tarkasti, ja että olet kiinnostunut juuri kyseisestä työpaikasta.
✔️ Harjoittele etukäteen videohaastatteluita varten
Videohaastattelut ovat yleistyneet etenkin viimeisen vuoden poikkeustilanteen aikana, ja ne ovat tulleet varmasti pysyväksi osaksi rekrytointiprosesseja. Videohaastatteluita on erittäin kannattavaa harjoitella jo etukäteen, sillä videolla toiminen ei välttämättä ole kovinkaan luontaista suurimmalle osalle ihmisistä. Voit kirjoittaa ennen haastattelua itsellesi muistiin ranskalaisin viivoin pääkohtia, joita haluat tuoda esiin keskustelussa. Tämä auttaa muistamaan pääpointit ja pysymään asiassa. Älä kuitenkaan kirjoita suoria vastauksia kokonaisilla lauseilla, sillä tämä vie luonnollisuuden pois haastattelutilanteesta.
Ennen videohaastattelua on hyvä miettiä, miten tuoda esiin omaa persoonaa haastattelun aikana. Rekrytoija näkee hakijan työkokemuksen ja koulutuksen lähetetyistä dokumenteista, joten työhaastatteluissa on oleellista tuoda esiin, sitä millainen tyyppi ja työntekijä on. Ei tarvitse esimerkiksi puhua kirjakieltä tai olla turhan jäykkä, vaan on toivottavaa, että hakija olisi mahdollisimman oma itsensä. Muista myös katsekontakti ja hymy!
✔️ Ota aktiivisesti yhteyttä kiinnostaviin työnantajiin
Piilotyöpaikkoja on tarjolla jatkuvasti! Kaikki avoimet työpaikat eivät siis tule välttämättä haettavaksi, vaan yrityksillä voi olla tarjolla kiinnostavia työmahdollisuuksia milloin vain. Ole siis rohkeasti yhteydessä sinua kiinnostaviin organisaatioihin. Voit olla yhteydessä yrityksen yhteyshenkilöihin joko suoraan puhelimitse tai sähköpostitse ja tiedustella avoimia positioita. Yrityksille voi myös lähettää suoraan avoimen työhakemuksen.
Kannattaa myös luoda profiilit eri osaajapankkeihin. Useat työnantajat voivat etsiä näistä työntekijöitä sellaisiin hakuihin, joita ei olla vielä julkaistu. Suosittelemme liittymään myös Eilakaislan osaajayhteisöön, jonne voit luoda profiilisi ansioluettelon kera – näin olet löydettävissä sopiviin työmahdollisuuksiin jatkuvasti! Jos haluat olla suoraan rekrytoivien yritysten löydettävissä anonyymisti, lisää profiilisi myös rekrytointityökaluumme Osaajagalleriaan!
Onnea työnhakuun!
Teksti päivitetty 30.3.2022
Kirjoittaja Nea Pynnönen toimi Eilakaislalla henkilöstökonsulttina. Hän on kartuttanut HR- sekä B2B-myyntikokemusta nyt muutaman vuoden ajalta.
Löydä uusi ura!
Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja liity osaajayhteisöömme. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan osaajaprofiilin ansioluetteloineen, niin olet löydettävissä jatkuvasti sopiviin työmahdollisuuksiin!