Nuorissa on tulevaisuus – tämä vanha lausahdus on aivan totta. Tulevaisuuteen liittyy kuitenkin varmasti monia kysymyksiä, eikä niistä vähäisin ole työpaikan etsintä ja sen saaminen. Ensimmäisen työpaikan löytäminen voi olla haasteellista, eikä työnhaku välttämättä sen ensimmäisen onnistumisen jälkeenkään heti helpota. Nuoren työnhakijan kohdalla työn hakemiseen ja työpaikan saamiseen vaikuttavat monet eri asiat. Usein koulutus ja työkokemus – tai jälkimmäisen puuttuminen kokonaan - korostuvat. Ei kuitenkaan huolta, haasteet ovat selätettävissä ja niitä käyn läpi blogissani.
Nuori työnhakija, toivon, että uskot itseesi! Aloita työnhakuun valmistautuminen koostamalla ansioluettelosi eli CV:si huolellisesti - suosittelen, että käytät tähän aikaa. Netistä löydät hyviä malleja, joita voit hyödyntää.
Koska sinulla ei nuorena työnhakijana välttämättä vielä ole paljoa työkokemusta, jota tuoda työnhaussa esille, kannattaa sinun miettiä, mitä muita asioita voisit korostaa. Tuo rohkeasti esiin omia vahvuuksiasi, persoonaasi ja asennettasi työnhaussa. Kerro harrastuksistasi tai muusta aktiivisuudestasi, esimerkiksi toiminnasta oppilaskunnassa. Aktiivisuutesi kertoo persoonastasi ja asenteestasi hyvää.
Huolehdi, että kaikki tiedot ovat oikein ja selkeästi luettavissa, äläkä unohda yhteystietojasi. Kuva on myös aina mukava.
Kun sitten olet aloittamassa työpaikan hakua, suosittelen lukemaan ilmoitustekstit huolellisesti läpi. Tarkista ilmoituksesta etenkin seuraavat:
Mieti, mitkä työpaikkailmoituksessa mainituista asioista sopivat juuri sinuun ja mitkä asiat tehtävässä sinua motivoivat. Mieti myös, oletko innostunut kyseisestä työstä ja työnantajasta. Tämän jälkeen paneudu huolella kyseisen paikan hakemiseen.
Haastattelussa (oli se sitten face to face -haastattelu tai videohaastattelu) sinulla on hieno tilaisuus tuoda persoonaasi esille. Vaikka tilanne voi hyvinkin jännittää, älä anna sen häiritä. Jännittäminen oikeastaan jopa kuuluu asiaan ja osoittaa sinun olevan tosissasi työnhaun suhteen. Haastattelussa ole rehellisesti oma itsesi ja vaikka toivottu työpaikka ei heti tärppäisikään, muista, että työhaastatteluun pääseminen on myös verkostoitumista ja uuden oppimista. Ja ihan jokainen meistä on joskus ollut siinä ensimmäisessä haastattelussa tai työhönottotilanteessa.
Myös avoimen hakemuksen jättäminen kannattaa. Me Eilakaislalla teemme paljon ns. avoimia työhaastatteluita Kaislanet-palveluumme työnhakijaprofiilin luoneille. Usein avoimessa haastattelussa ansioluetteloa katsotaan yhdessä ja mietitään, miten sitä voisi parantaa. Henkilöstökonsulttimme voi myös yhdessä hakijan kanssa pohtia, mihin suuntaan työnhaussa kannattaisi lähteä ja mitä mahdollisuuksia Eilakaislan kautta voisi tarjoutua. Usein konsulttimme tunnistavat myös nuoren hakijan potentiaalin, ja pystyvät ehdottamaan paikkaa, jota ei välttämättä itse osaisi tai edes uskaltaisi hakea.
Sen ensimmäisen työpaikan saamiseksi voi joskus olla hyvä idea myös vähän laskea rimaa. Heti valmistumisen jälkeen voi olla suuri into päästä uutta koulutusta vastaaviin tehtäviin, mutta hiukan rimaa laskemalla voi yllättävänkin työtehtävän kautta päästä kivasti eteenpäin. Myös määräaikaiset työt ovat erinomainen väylä päästä tutustumaan uusiin toimialoihin ja ihmisiin. Nuorena voi olla avartavaa kokeilla eri toimialoja ja nähdä, miten samoja asioita voidaan tehdä eri tavalla erilaisissa organisaatioissa.
Kaiken kaikkiaan työnhaku vaatii sitkeyttä, avointa mieltä, rohkeuttakin, ja aitoa halua saada työpaikka. Intoa ja menestystä kaikille työnhakuun!
Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!