Sitra julisti alkusyksystä koordinoimillaan Osaaminen näkyviin -viikoilla, että taito tunnistaa omaa osaamistaan on jokaisen työikäisen tulevaisuuden yleissivistystä. Ei hassummin sanottu, nimittäin osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen esimerkiksi työnhaussa, verkostoituessa tai palkkaneuvotteluissa on tosiaan tärkeä taito.
Jotta osaamistaan voi sanoittaa, tulee kuitenkin osaamista olla. Ja sitähän meillä ihan jokaisella on roppakaupalla erilaisista yhteyksistä hankittuna.
Työelämän muutosvauhti ja sen myötä osaamisvaatimusten muuttuminen ennätyksellisen nopeasti eivät taida enää kenellekään olla uutinen. Asiaa on puitu niin mediassa kuin ammatillisissa somekanavissa jo vuosia, ja aina vain vauhti kiihtyy.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että meistä jokaisen on huolehdittava oman osaamisen ylläpitämisestä ja päivittämisestä yhä tiuhempaan. Myös tulevaisuuteen on kiikaroitava: mikä siellä odottaa, minkälaisia muutossignaaleja omalla toimialallani tai työssäni on havaittu, mitä tämä tarkoittaa oman osaamisen kehittämisen kannalta? Näissä tutkailuissa auttaa, kun tietää, mikä itseä kiinnostaa, mistä innostuu ja minkälaisia toiveita ja tavoitteita työelämässä tuleville vuosille on.
On samaan aikaan sekä mahtavaa että taakka, että ulottuvillamme on enemmän vaihtoehtoja oppia uutta ja täydentää osaamistamme kuin koskaan. Mahtavaa siksi, että jokaiselle löytyy varmasti jotain mielenkiintoista ja sopivaa. Taakka sen vuoksi, että valtavan valikoiman keskeltä voi olla joko vaikea päättää, mitä valitsisi tai toisaalta kaikista mahdollisuuksista ei välttämättä ole edes tietoinen.
Valmistuin itse äskettäin LUT-yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi. Tämä valinta oli selkeä, sillä minulla oli selkeä tavoite – halusin ylemmän korkeakoulututkinnon yliopistosta. Mutta entäpä tämän jälkeen, kun olo on kuin lapsella karkkikaupassa kaikkien mielenkiintoisten vaihtoehtojen keskellä? Mitä poimia seuraavaksi osaamisten reppuun mukaan? Valinnanvaikeuden keskellä omien tavoitteiden ja unelmien määrittelystä on hyötyä, joten niiden pariin on aika ajoin hyvä palata.
Parasta tässä kaikessa vaihtoehtojen runsaudensarvessa mielestäni on, että osaamisen kehittäminen ei enää automaattisesti tarkoita tutkintoja tai muita pitkiä koulutusohjelmia. Niillekin on toki aikansa ja paikkansa, jos sellaiselle on selkeä tarve, mutta yhtä lailla uusia oppeja ja oivalluksia voi ammentaa artikkeleista, blogeista, podcasteista tai äänikirjoista ja vaikkapa erilaisista verkkokursseista. Pieni pala kerrallaan.
Meistä kaikki eivät ole tilanteessa, jossa työnantaja aktiivisesti tukee ja mahdollistaa osaamisen kehittämistä, jolloin päävastuu siitä jää yksilölle itselleen. Haluaisin itse kääntää tämän niin, että ihan jokaiselle meistä on kunnia-asia pitää huolta omasta osaamisesta, oppia ilolla ja innostuneena uutta ja auttaa siten itseämme kohtaamaan myös ne tulevaisuudessa odottavat uudet tuulet.
Me YTK-Yhdistyksessä tuemme jäseniämme osaamisen kehittämisessä yhteistyössä Eduhousen kanssa. Jokaisella jäsenellämme onkin tuhansien koulutusten valikoima käytössään jäsenmaksumme hinnalla. Tämä on meidän kädenojennuksemme ja tukemme muuttuvan työelämän käänteisiin.
YTK-Yhdistys onnittelee 50-vuotiasta Eilakaislaa!
YTK-Yhdistys on yksi Suomen suurimpia yhdistyksiä. Toimimme lähes 250 000 ihmisen apuna, innostajana ja mahdollistajana työelämän käänteissä. Tarjoamme jäsenillemme lisäturvaa ja palveluita työelämään. Yhdistyksen jäsenyyteen kuuluvat ammatillinen vastuu- ja oikeusturvavakuutus, vapaa-ajan tapaturmavakuutus, oikeudellinen työsuhdeneuvonta ja lisäksi erilaisia työnhaku- ja urapalveluja, koulutuksia sekä jäsenetuja. www.ytk-yhdistys.fi
Vietämme Eilakaislan 50-vuotisjuhlavuotta, minkä kunniaksi lahjoitamme aikaamme ja osaamistamme mm. työllistymisen tukemiseen. Tämän myötä toteutimme työnhakua ja työllistymistä tukevan valmennuksen, joka on suunnattu hiljattain työttömäksi jääneille. Tutustu kampanjaan ja kuuntele työnhakua tukeva webinaari!