Tervetuloa Rekrytarinat-podcastin bonusjakson pariin! Tässä jaksossa saimme vieraaksemme radiotoimittaja ja opettaja Jere “Jete” Ollisen sekä yrittäjä ja media-alan opiskelija Kristian “Krisu” Heiskarin. Jaksossa pureudutaan vieraiden työhistoriaan, uran käännekohtiin sekä siihen, miten sosiaalinen media on muuttanut media-alaa ja työelämää. Kuuntele jakso >
Jete Ollinen on media-alan multiosaaja, joka on toiminut uransa aikana näyttelijänä, muusikkona, erityisluokan opettajana sekä instrumenttiopettaja musiikkiopistossa. Noin nelikymppisenä hän lähti Laajasalon opistoon opiskelemaan radiopuolta ja jäi tälle tielle: työharjoittelun hän suoritti Radio Cityllä, jossa on töissä edelleen. Nykyään hän toimiikin radiotoimittajana sekä media-alan opettajana Laajasalon opistossa.
Myös Krisu Heiskari on päässyt työuransa aikana työskentelemään hyvin monipuolisissa tehtävissä: muun muassa puistossa, sähköfirmassa ja aikuisiällä pääsääntöisesti rakennusalalla erityisesti kattotöiden parissa. Viimeisen parin vuoden aikana hän on päässyt rakentamaan aivan uudenlaista uraa.
Media-alalle siirtyminen on tuonut suuria muutoksia koko elämään
Krisu kertoo, että siirtyminen rakennusalalta ja muista töistä median puolelle tapahtui parin vuoden takaisen Big Brother –voiton jälkeen. Kiinnostus media-alaa ja puhetöitä kohtaan syttyi jo useita vuosia sitten, mutta Big Brotheriin hän päätyi sattumien kautta. Big Brotherin jälkeen hän on esiintynyt myös Selviytyjissä sekä Farmissa. Pääsääntöisesti Krisu tekee nykyään sosiaalista mediaa sekä esiintymisiä, kuten juontajan töitä.
“Kyllä tässä paljon on tapahtunut ja päivät muuttuneet aivan täysin parin vuoden takaisesta. Mutta en kyllä valita! Mielestäni mukavaan suuntaan ollaan menossa.”
Teknologia ja some ovat muuttaneet työelämää
Kun Jete alkoi tehdä radiotöitä noin 10 vuotta sitten, hän ajatteli työn olevan erilaista: hypätään studioon, painetaan lähetysnappia, jutellaan hauskoja ja lähdetään kotiin. Näin ei kuitenkaan ole. Radiotyössä on tärkeä osata paitsi leikata ja editoida, myös ottaa huomioon sosiaalinen media sekä siellä tapahtuvat trendit.
“Työelämä muuttuu, mutta on pakko tulla mukana. Väitän, että kaikissa duuneissa hommat muuttuvat koko ajan, kun tietotekniikka ja kaikenlainen automatiikka tulee mukaan. Kehityksen pyörässä pitää vaan pysyä kyydissä”, hän painottaa.
Laajasalon opisto on Krisun ja Jeten yhdistävä tekijä
Viime vuonna Laajasalon opiston opiskelijat ottivat Krisuun yhteyttä ja pyysivät tätä heidän livelähetykseensä vieraaksi. Krisu tykästyi vierailullaan opiston meininkiin ja kysyi samalla vierailulla opettajalta, miten opistoon voi hakea opiskelijaksi. Niinpä hän päätti hakea myös itse opiskelemaan.
Vuoden kestävät media-alan opinnot hän aloitti Laajasalon opistossa viime syksynä. Tällä hetkellä hän suorittaa harjoitteluaan samassa talossa kuin Jete, tosin eri radiokanavalla.
“Niin kuin Jete sanoi, media-ala ja etenkin radiotyö on hyvin erilaista kuin mitä ihmiset ajattelevat sen olevan. Sen on itsekin huomannut, että media pitää todella paljon sisällään”, Krisu kertoo oppimastaan.
Myös Jete on käynyt aikoinaan Laajasalon opiston ja kuten mainittu, hän toimii nykyään siellä opettajana. Laajasalon opistossa syksyisin koulun alkaessa kaikki opiskelijat opiskelevat yleisesti media-alan perusopintoja. Tämä on tärkeää, sillä alalla työskennellessä on osattava ainakin auttavasti esimerkiksi kuvata, kirjoittaa, tehdä puhetöitä sekä editoida. Opintojen ensimmäiset harjoittelut alkavat jo tammikuussa, eli on myös tältä kannalta tärkeää, että opiskelijoillaan on hallussaan hyvät perustyökalut media-alan töihin.
“Oma tonttini on hoitaa radiopuolta. Pystyn itse auttamaan opiskelijoita etenkin etsimään omaa radiopersoonaansa. Autan opiskelijoita löytämään omia vahvuuksiaan, joita he eivät välttämättä ole itse edes huomanneet. Tämän lisäksi tietenkin on myös varsinainen radion tekeminen, kuten spiikit”, Jete kertoo työstään opettajana.
Radiotyöntekijän on tärkeä olla kiinnostunut asioista hyvin laajasti
Radiossa työskentelevä on töissä käytännössä ympäri vuorokauden: hän havainnoi maailman tapahtumia jatkuvasti. Työssä on tärkeää olla perillä ajankohtaisista asioista, ja ympäriltä etsii jatkuvasti aiheita spiikkeihin.
Sekä Jete että Kristian painottavat, että radioalalla työskentelevän täytyy olla todella kiinnostunut työskentelemään alalla. On tärkeää olla mielenkiintoa hyvin laajasti eri aiheisiin aina kotimaan ja ulkomaiden politiikasta urheiluun ja kaikkeen tältä väliltä.
“Laajasalon opistossa sanomme opiskelijoille, että kannattaa kuunnella tai katsoa joka päivä vähintään kahdet uutiset”, Jete täydentää.
Krisu kokee että tämä onkin hänen vahvuutensa alalla, sillä hän on kiinnostunut asiasta kuin asiasta, minkä lisäksi hänellä on hyvä ulosanti sekä suullisesti että kirjallisesti.
Unelma-ammatteja ja vapaa-aikaa
“Kyllä olen omalla tavallani unelma-ammatissani", Jete kertoo. Tällä hetkellä hän tekee Radio Cityllä musiikin erikoisohjelmaa, mikä onkin ollut hänen haaveensa. Toki on tärkeää löytää töille myös vastapainoa ja viikonloppuisin hän tykkääkin lähteä maalle harrastamaan muun muassa metsästystä ja kalastusta.
Krisu puolestaan kertoo, ettei ole vielä keksinyt unelma-ammattiaan.
“Tykkään kokeilla erilaisia asioita. Minulla onkin ollut todella monta erilaista työtä. En osaa sanoa, mikä voisi olla unelmaduuni. Koen, että asiat joita olen nyt päässyt tekemään, esimerkiksi nettisarjassa juontajana toimiminen, ovat olleet uskomattoman mukavia hommia. Eli puhuminen ja esiintyminen – niistä tykkään ja koen olevani näissä ihan hyvä”, Krisu pohtii.
Ole aktiivinen ja kokeile rohkeasti uutta
Jakson loppuun Jete ja Krisu jakavat vielä omat vinkkinsä työnhakijoille tai uudesta urasta haaveileville. Jeten vinkki kuuluu: “Jos sinulla ei ole vielä alalle koulutusta, niin siitähän se lähtee. Pitää myös olla itse aktiivinen ja hakea kiinnostavia paikkoja.”
Krisun vinkki työnhakijoille on puolestaan: “Kannattaa rohkeasti hypätä tuntemattomaan. Jos jokin homma ei enää tunnu mukavalta, kokeile jotain uutta.”