Miten tulla rekrytoijan löydettäväksi LinkedIn:ssä?

Linkedin pohjautuu mitä moninaisimpiin algoritmeihin. Tulet siis löytymään LinkedIn:ssä hakusanojen perusteella, joten ei ole aivan yhdentekevää, mitä ja millaisia sanoja LinkedIn-profiilissasi käytät. Itse olen Linkedin Recruiter -työvälineen suurkuluttaja ja annan blogissa vinkkini, miten optimoit profiilisi rekrytoijan löydettäväksi.

Aloitetaan siitä, että itse suosittelen tekemään profiilin englanniksi, koska suomenkielistä LinkedIniä ei ole vielä lanseerattuna. Sellainen on tulossa ja silloin asia on toinen. Jos englanti ei kuitenkaan ole vahvuutesi, luo profiilisi suomeksi - teen itse hakuja myös suomeksi.

1. Mieti osaamisesi avainsanat

Rekrytoijat käyttävät hauissaan yksittäisiä sanoja tai erilaisia hakusanayhdistelmiä, joilla haluavat löytää ne osaavimmat ja parhaimmat osaajaprofiilit - pohdi siis millaisella ammatillisella profiililla haluat itsesi löydettävän ja mieti osaamisesi avainsanat jo ennen kuin rakennat profiilisi LinkedIniin. Helpoin tapa sanoittaa omaa osaamista on miettiä päivittäisiä työtehtäviä. Näin avaat omaa asiantuntijuuttasi samalla luoden henkilökohtaista brändiäsi. Huomionarvoista on keskittyä ammatilliseen osaamiseen ja käyttää erityisesti ammattikuntasi vakiintuneita sanoja/ sanontoja - myös sanojen toistaminen vaikuttaa algoritmeihin myönteisesti. Rekrytoijalle nämä osaamisen-/työtehtävien avainsanat kertovat heti, sovitko profiililtasi siihen toimeksiantoon, jonka kanssa hän työskentelee.

2. Jos haluat tulla löydetyksi, ole esillä

Kun käytät Linkedin-profiilia työnhaussa, ole esillä koko nimelläsi ja pidä profiilisi julkisena, jotta rekrytoijan on mahdollista sinut löytää – tarkista siis profiilisi julkisuusasetukset. Kirjoita nimesi alle otsikkoon avainsanat ydinosaamisestasi, koska Linkedinin algoritmi suosii otsikossa käytettyjä sanoja. Samasta syystä hyödynnä myös osaamiseesi liittyviä emojeja - niiden käyttö muuallakin profiilissa on suositeltavaa.

3. About – nyt on aikasi loistaa!

Kirjoita yhteenveto itsestäsi osaamisesi ja vahvuuksiesi kautta ja lisää mahdollisimman paljon asiasanoja (ammatillisia yleisiä termejä) esittelytekstiisi - juuri niiden avulla tulet rekrytoijien löytämäksi. Tässä kohtaa tärkeintä on, että kirjoitat lyhyen ja ytimekkään yhteenvedon työnhakutilanteestasi itse – älä siis valitse LinkedInin automaattista about- tuotosta. Se on tylsä, etenkin jos niitä lukee kymmeniä päivässä. Anna luovuutesi näkyä tai pidä tekstisi asiapitoisena, jos se on enemmän sinun tyyliäsi. Älä yritä olla jotain muuta kuin olet, ole rohkeasti oma itsesi. Muista kuitenkin emojit!

Etsiessäsi uusia haasteita, voit tekstissäsi myös kertoa, mihin urallasi tähtäät – näin rekrytoija tietää, millaisista tehtävistä hän voi olla sinuun yhteydessä. Toki tämä on arkaluontoinen asia, eivätkä kaikki halua nykyisen pomonsa tietävän, että on avoinna uusille haasteille. Onneksi LinkedIn on kehittänyt tähän Open to Job opportunities -ominaisuuden, jonka avulla voit kertoa toiveistasi ainoastaan sellaisille käyttäjille, joilla on maksullinen Recruiter-lisenssi.

4. Työhistoria – kerro, mitä olet tehnyt!

Työhistoria -osiossa kerrot tärkeimmän ja relevanteimman työkokemuksesi – eli minkä alan osaajaksi haluat brändäytyä. Kerro lyhyesti ja ytimekkäästi päätyötehtäväsi näissä tehtävissä, mitä olet oppinut ja missä olet kehittynyt? Kerro, jos tehtävä on ollut määräaikainen - se tuo loogisuutta työuraasi, jos urallasi on ollut lyhyempiä työsuhteita. Anna työhistoriassa myös näkyä jos olet samaisen työrupeaman sisällä edennyt uusiin tehtäviin, sillä se kuvaa sinua konkreettisesti hyvänä työntekijänä.

Jos olet työurasi alussa, kerro harjoitteluistasi, harrastuksistasi, vapaaehtoistöistä, järjestötoiminnasta ja opinnoistasi. Keskity tällöin kuvaamaan, mitä taitoja sinulla on, mitä haluat tehdä ja miksi olisit hyvä juuri siinä.

Jos sinulla on aukkoja työhistoriassa, ole avoin ja kerro niistä. Uraputken ei tarvitse olla täydellinen, vaan se saa olla juuri oman näköisesi. Kerro kuitenkin aukkojen kohdalla, mitä olet kyseisenä aikana tehnyt ja mitä taitoja mahdollisesti kehittänyt. Olen nähnyt hyvinkin hauskoja ratkaisuja, joten tässäkin saa olla persoonallinen.

5. Skills

Skills-sanojen avulla sourcaajat tekevät omia hakuyhdistelmiään. Skillsien lisääminen on helppoa ja yksinkertaista, koska LinkedIn:llä osaamissanat ovat valmiina. Älä siis kehittele omia sanoja tähän kohtaan, käytä LinkedInin ehdottamia! Listaa konkreettinen osaaminen: tiedot, taidot, tietotekninen osaaminen ym. Käytä tähän aikaa ja mieti, mitä ne voisivat olla. Tutkaile kenties muiden saman alan osaajien profiileja, mitä he ovat sinne listanneet. Mitä enemmän skillsejä, sitä todennäköisemmin tulet löydetyksi oman ammattikuntasi edustajana. Tärkeintä on jälleen relevantti osaaminen. Näiden avulla sinulle ehdotetaan myös LinkedIn:ssä julkaistuja työpaikkoja. Helppoa työnhakua, kun ei juurikaan itse tarvitse nähdä vaivaa!

Aikaisemmin mainitsin mahdollisuuden kertoa olevansa Open To New Opportunities. Näin viestität rekrytoijalle, että sinuun kannattaa olla sopivan tehtävän tiimoilta yhteydessä. Tämän suosittelen täyttämään yksityiskohtaisesti, jolloin virheyhteydenotot vähenevät. Itse sourcaajana kiinnitän huomioni ensimmäisenä näihin profiileihin. Uusimpana mahdollisuutena on laittaa tämä esille julkiseen profiiliisi, jolloin kaikki Linkedin käyttäjät näkevät sen tai vaihtoehtoisesti vain Recruiter-lisenssiä käyttäville rekrytoijille, jolloin nykyisen työnantajan rekrytoijat eivät tätä tietoa näe, jos he käyttävät Recruiter-lisenssiä. Linkedin on pyrkinyt tämän estämään ja hyvä niin!


Viimeisempänä vinkkinä: seuraa niitä yrityksiä, joita pidät mielenkiintoisena! Suosittelen myös seuraamaan henkilöstöalan yrityksiä, jotka välittävät oman alasi työpaikkoja. Tätä kautta erotut näiden yritysten rekrytoijien hauissa mahdollisena uusien haasteiden etsijänä.

Kirjoittaja Marjo Hämäläinen työskenteli Eilakaislalla Talent Acquisition Managerina. Marjo on Linkedin-profiilien silmäilijä ja muiden hakukanavien suurkuluttaja, jonka työtapa on ehdokaslähtöinen.

Teksti päivitetty 20.1.2020


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: