Miten laatia hyvä työhakemus?

Työnhaku, Työhakemus | Eilakaisla |

Työnhaun yhteydessä hakijaa pyydetään liittämään hakemus tehtävään. Tässä vaiheessa hikikarpalot nousevat otsalle ja mielen valtaa tyhjän paperin kammo. Huomaat törmänneesi työnhaun kompastuskiveen - työhakemukseen. Työhakemus, hakukirje, hakulomake tai hakemus. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kuulostaako tutulta skenaariolta? Tiivistin yhteen muutamia vinkkejä, joista saat apua hakemusmörön selättämiseen.


1. Kohdista työhakemus tehtävään

Laitatko aina saman hakemuksen jokaiseen tehtävään? Entä aloitatko hakemuksen aina samoilla sanoilla: "Olen ahkera ja tunnollinen tiimipelaaja." Pyri välttämään hakemusten kopiointia ja "nämä sanat kuuluu laittaa työhakemukselle” -jargoniaa. Hakukirje on tilaisuus osoittaa soveltuvuutesi ja motivaatiosi juuri kyseiseen työhön, joten räätälöi työhakemus aina kuhunkin tehtävään. 

2. Tee huolellinen taustatyö 

Hakemuksen laatiminen on hyvä aloittaa taustatyöllä. Lue työpaikkailmoitus ajatuksella läpi ja kiinnitä huomiota siihen, mitä osaamista tehtävässä edellytetään. Voit listata itsellesi ylös, mitä osaamista ja kokemusta sinulla jo on kyseiseen tehtävään. Listaan kannattaa hahmotella myös konkreettisia esimerkkejä osoitukseksi osaamisestasi. Voit myös miettiä, mitä haluaisit oppia kyseisessä tehtävässä? Entä mitä lisäarvoa voisit tuoda yritykselle?

Käy tutustumassa yrityksen verkkosivuihin ja verkkosivujen ohella myös sosiaalisen median kanavat ovat hyviä paikkoja löytää lisätietoja yrityksestä sekä saada vihiä yrityskulttuurista. Huolellinen taustatyö auttaa sinua kohdistamaan työhakemuksesi tehtävään ja samalla rakennat tietopohjaa työhaastattelua silmällä pitäen.

3. Perustele ja konkretisoi

Moni kertoo hakemuksella olevansa kiinnostunut tehtävästä X. Tämä ei kuitenkaan kerro vielä mitään motivaatiostasi hakea tehtävään. Kysy itseltäsi, miksi haet tähän tehtävään? Mikä juuri tässä tehtävässä ja yrityksessä kiinnostaa minua? Mikä on se voima, joka vetää tässä tehtävässä minua puoleensa? Pelkkien toteamusten sijaan pyri vastaamaan työhakemuksellasi miksi-kysymyksiin ja pyri perustelemaan argumenttisi konkreettisin esimerkein.

4. Tiivistä ja vältä toistoa  

Työhakemuksen ei ole tarkoitus olla elämänkerta tai työurasi historiikki. Työhakemuksella ei myöskään tarvitse toistaa CV:ssä esitettyjä asioita, vaan tuoda lisäarvoa CV:n oheen. Työhakemus kannattaa ajatella eräänlaisena pitchauksena tai kirjallisessa muodossa esitettynä hissipuheena, jossa kiteytät oman osaamisesi ja kokemuksesi ydinasiat.

5. Käytä luovuuttasi ja anna oman persoonan näkyä 

Työhakemuksen ei tarvitse olla valkoinen A4:n kolmella tekstikappaleella ja Times New Roman -fontilla. Voit ajatella hakemuksen omana käyntikorttinasi, jossa tuot osaamisesi, kokemuksesi ja motivaatiosi lisäksi esille myös omaa persoonaasi.

Mikäli klassinen tekstimuotoinen hakemus ei tunnu omalta jutultasi tai kirjallinen tuottaminen ei ole vahvinta alaasi, on hakemukselle muitakin vaihtoehtoja. Luovuuden ja mielikuvituksen käyttö on sallittua! Voisiko videomuotoinen työhakemus, mind map, posteri, Prezi tai vaikka Power Point -esitys tuntua sinusta luontevalta vaihtoehdolta?

Kirjoittaja Eveliina Peltoniemi työskenteli henkilöstökonsulttina Eilakaislalla.


Löydä uusi ura!

Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!

Katso avoimet työpaikat    Liity osaajayhteisöömme

Lisää luettavaa: