Eilakaislan henkilöstön Firstbeat-mittaustulokset vuosi sitten osoittivat poikkeusajan lisänneen laadukasta unta, mutta vähentäneen fyysistä aktiivisuutta. Liikuntaan ja aktiivisten taukojen pitämiseen Eilakaislalla on kannustettu ottamalla käyttöön pelillinen hyvinvointisovellus Cuckoo. Cuckoon aktiivinen käyttö tutkitusti auttaa muuttamaan käytöstä ja tekemään aktiivisista mikrotauoista työpäivän aikana hyvinvointia lisäävän rutiinin. Tässä blogissa Cuckoon hyvinvointiasiantuntija Anni Havas kertoo tarkemmin, mitä mikrotauot oikeastaan ovat ja miksi niitä kannattaa pitää säännöllisesti.
Mitä mikrotauot ovat?
Mikrotauko on 1–5 minuutin mittainen tauko työpäivässäsi. Sitä ei ole kalenteroitu eikä se kuulu osaksi lakisääteisiä lounas- ja kahvitaukoja. Mikrotauon ajan ja paikan työntekijä voi päättää itse.
Mikrotauko voi olla esimerkiksi:
- Taukojumppa
- Kun laitat lempibiisisi soimaan ja tanssit kappaleen ajan
- Teet varpaille nousuja kotona kahvin tippumisen ajan
- Kävely kopiokoneelle
- Käyt hakemassa postin
- Käyt kiertämässä korttelin ympäri
- Ripustat pyykit kuivumaan
- Viet roskat
Miksi mikrotauot pitäisi olla osana jokaista työpäivääsi?
Tauoton päivä on kuin päivä ilman ruokaa. Varmasti pysyt hengissä kahdeksan tunnin ajan ilman ruokaa, mutta olotila on syömättömän päivän jälkeen kärttyinen ja väsynyt. Samoin voit tehdä kahdeksan tuntia töitä ilman taukoja, mutta energiatasot laskevat ja työkyky kärsii. Vatsa täynnä (ja säännölliset tauot pidettynä) jaksat keskittyä, vireystila pysyy yllä, olet hyvällä tuulella ja selviät vastoinkäymisistä.
Mikrotaukojen salaisuus on säännöllisyys
Kun lyhyitä muutaman minuutin taukoja pitää säännöllisesti, energiatasot pysyvät tasaisen korkealla ja työssä jaksaminen paranee. Mikrotaukojen tarkoituksena on myös antaa pieni irtautumisen hetki työtehtävistä. Ihan vaikka vain kahdenkymmenen askeleen vessareissu auttaa jo saamaan lihakset hereille ja perusaineenvaihdunnan käyntiin.
Istuessa reisilihaksissa ei ole juuri lainkaan toimintaa, joten jalkalihasten aktivointi on äärimmäisen tärkeää. Usein istumisen haitat pyritään kumoamaan viikoittaisella juoksulenkillä tai kuntosalitreenillä. Pelkkä vapaa-ajan liikunta ei kuitenkaan ole tehokkain tapa taklata istumisen haittoja. Vartalo pitäisi pitää aktiivisena ottamalla taukoliikunta liikkeet sekä säännölliset asennon vaihtelut osaksi työpäiviä. Yleinen suositus onkin pitää mikrotaukoja ainakin kerran tunnissa. Pienikin tauko paikallaanolosta on erityisen hyväksi myös selälle.
Palautuminen alkaa jo työpäivän aikana
On tutkittu, että lyhyillä mikrotauoilla palaverien välissä on monia hyötyvaikutuksia – jos tauot käyttää oikein. Liian usein päädymme kuitenkin käyttämään mikrotauot aivoja stimuloivalla, ei niin palauttavalla tavalla. Esimerkiksi somen selaaminen on tyyppiesimerkki tästä. Somesta, uutisista ja viesteistä aivot saavat koko ajan lisää ärsykettä eikä tauko tuota haluttua vaikutusta.
Palautuminen on ilmiö, jossa keho toipuu henkisestä tai fyysisestä kuormituksesta. Usein palautumista tapahtuu vapaa-aikana, viikonloppuisin ja lomilla. On tärkeää tiedostaa, että myös päivän aikana tehtävillä mikrotauoilla on merkittävä rooli palautumisessa. Palautumisen puute voi olla yksi työuupumusta edistävä taustatekijä. Kun palautumista tapahtuu jo päivän aikana, työpäivät eivät tunnu yhtä kuormittavilta ja työhyvinvointi kasvaa. Taukojen määrällä – ja laadulla – on suora vaikutus palautumiseen ja sitä kautta illan jaksamiseen ja unen laatuun.
Mikrotaukojen merkittävät hyödyt
Nykyään hybridityö on yhä useammalle meistä arkipäivää. Etätyöpäivinä olisi erityisen tärkeää kiinnittää huomiota mikrotaukoihin, sillä luonnollista liikettä tulee päiviin vähemmän, kun ei tarvitse nousta vaihtaakseen tapaamishuonetta ja kahvinkeitinkin on melkein käden ulottuvissa. Toisaalta taas toimistolla työskennellessä yrityskulttuuri on merkittävässä roolissa – onko ilmapiiri ja työyhteisö taukoja salliva? Vaikka ymmärtääkin taukojen tärkeyden periaatteessa, yksin voi olla vaikea lähteä tauolle, jos muut jäävät tekemään töitä.
Microsoftin teettämässä tutkimuksessa (2021) todettiin, että kun virtuaalitapaamisten välissä pidetään esimerkiksi lyhyt meditaatiotauko, stressitasot ovat huomattavasti alhaisemmat kuin, jos tapaamisia pidetään monta tuntia putkeen ilman taukoja. Kun aivot pääsevät “nollautumaan” palavereiden välissä, stressitasot eivät pääse missään vaiheessa kasautumaan. Samassa tutkimuksessa todettiin myös, että mikrotauot parantavat keskittymiskykyä. Lisäksi sitoutuminen palaveriin säilyy parempana loppuun asti, jos tietää, että palaverien välissä on aikaa pitää muutaman minuutin mikrotauko.
Vinkki! Palaveriputken keskellä mikrotauon saa aikaan päättämällä kokouksen 5 minuuttia etuajassa. Useissa organisaatioissa onkin lyhennetty aiemmat puolen tunnin kokoukset 25 minuuttiin ja tunnin kokoukset 50–55 minuuttiin.
Lisäksi on tutkittu, että mikrotauot työpäivän aikana auttavat myös vähentämään tapaturmista johtuvia pitkäaikaisia sairauspoissaoloja (Andersen ym., 2022). Työterveyslaitoksen (2018) teettämän tutkimuksen mukaan taukoliikuntasovelluksen aktiivisella käytöllä työntekijän sairauspoissaolot voivat vähentyä peräti 2 päivällä per vuosi.
Mikrotauoista rutiini Cuckoon avulla!
Cuckoosta löytyy yli 400 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Cuckoo tutkitusti auttaa muuttamaan käytöstä ja tekemään aktiivisista mikrotauoista työpäivän aikana hyvinvointia lisäävän rutiinin. Cuckoo ei kuitenkaan ole mikä tahansa taukojumppasovellus! Cuckoo motivoi pelillisin keinoin taukoliikunnan lisäksi tekemään muita hyvinvointia lisääviä mikrotaukoja kuten valitsemaan portaat tai vaihtamaan työskentelyasentoa. Pitämällä taukoja voi kerätä pisteitä ja osallistua kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja. Kun yrityksellä on Cuckoo käytössä, voi myös seurata työkavereiden etenemistä kartalla, muodostaa sisäisiä tiimejä ja kilpailuja sekä haastaa kollegoita muutaman päivän skaboihin. Kuulostaa hauskalta – eikö totta? Kokeile vaikka itse!