Oletko koskaan miettinyt, miten paljon työpäivän aikana joutuu käsittelemään tekstiä. Nykyaikana toimistotyö koostuu hyvin suurilta osin sähköpostien kirjoittamisesta ja vastaanottamisesta. Tekstiltä ei voi välttyä myöskään monissa myyntitöissä – asiantuntijatehtävistä puhumattakaan. Harva kuitenkaan ajattelee kirjoittamista merkittävänä työelämätaitona. Mutta sitä se on. Kirjoitat sitten sähköposteja, twiittejä tai muistioita palavereista, hyvä kirjallinen ilmaisu vahvistaa kuvaa ammattitaitoisesta osaajasta. Tässä viisi vinkkiä kirjallisen ilmaisun kehittämiseen.
- Muista kielenhuolto
Ajoittaiset kielioppivirheet eivät haittaa ketään muita kuin paatuneimpia pilkunviilaajia. Mutta jos teksti vilisee pilkku- ja yhdyssanavirheitä, on kirjoittajan paras palauttaa mieleen muutamia kirjoittamisen perusasioita. Kysy työnantajaltasi, olisiko työpaikalla mahdollisuus osallistua kielenhuollon kurssille. Tai olisiko työyhteisössänne joku, joka pystyisi antamaan oppitunnin aiheesta? Oppikirjoista löytyy myös apua. Kysy suositeltavia kirjoja vaikka lähikirjastostasi. Verkossa parhaan avun tarjoaa Kotimaisten kielten keskus
- Lue
Lue hyvää suomenkielistä tekstiä. Kotimainen kaunokirjallisuus, sanomalehdet ja laadukkaat aikakauslehdet parantavat ymmärrystäsi kielestä. Nykyään tarjolla on paljon tekstiä erityisesti englanniksi. Välillä on kuitenkin hyvä palata oman äidinkielen pariin, etenkin jos työssään joutuu tuottamaan tekstiä myös suomeksi.
- Ymmärrä aiheesi
Useimmiten töissä kirjoitamme aiheista, joiden todellisia asiantuntijoita olemme. Silloin kirjoittaminen on helppoa, sillä ainoa huoli on kirjoittamisen teknisen puolen onnistumisessa. Mutta hyväkään kirjoittaja ei pysty esittämään asiantuntijaa ilman riittäviä taustatietoja. Kirjoita siis asioista, joita ymmärrät. Jos et ymmärrä, opiskele enemmän.
Ole aina valmis lukemaan tekstiäsi uudelleen ja muokkaamaan sitä. On hienoa, jos joku toinen lupautuu kommentoimaan tekstiäsi. Vain kirjoittamalla ja muokkaamalla teksti saadaan hiottua alkuperäistä parempaan muotoon
- Itsekritiikki
Usein olemme hirveän kriittisä omia tekstejämme kohtaan. Liiallinen itsekritiikki saattaa tukkia kirjoitustaitomme kokonaan. Yritä siis kirjoittaa edes jotain ilman liiallista itseruoskintaa. Kun olet saanut tekstiä aikaiseksi, älä kuitenkaan tyydy siihen sellaisenaan. Ole aina valmis lukemaan tekstiäsi uudelleen ja muokkaamaan sitä. On hienoa, jos joku toinen lupautuu kommentoimaan tekstiäsi. Vain kirjoittamalla ja muokkaamalla teksti saadaan hiottua alkuperäistä parempaan muotoon.
- Harjoittele
Kirjoita edes vähäsen joka päivä. Kirjoittamisrutiini vähentää pelkoa kirjoittamista kohtaan. Lisäksi harjoitellessa todennäköisesti tarkistelet välillä kielioppisääntöjä, jotka vähitellen alkavat painua mieleesi. Mitä nopeammin pystyt tuottamaan omasta mielestäsi laadukasta tekstiä, sitä nopeammin selviät esimerkiksi rutiininomaisista työsähköposteista. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin!