Hyvä asenne pyörii työnantajien huulilla – niin tiuhaan, että se saattaa joissakin tilanteissa olla jopa ratkaisevassa asemassa. Lue vinkkimme, miten hyvää asennetta voi tuoda esille työnhakuprosessin aikana.
Asenteesta suuri osa kumpuaa persoonasta, mutta se on myös suhtautumistapa, johon voi itse vaikuttaa. Kun asenne on kohdallaan, ihmisellä on sisäinen motivaatio ja halu tehdä asioita. Motivaatio johtaa muun muassa innostuneisuuteen, pitkäjänteisyyteen, sitoutuneisuuteen ja joustavuuteen. Nämä ominaisuudet auttavat tavoitteiden saavuttamisessa ja virheistä oppimisessa.
Työnhaussa hyvä asenne näkyy joustavuutena, kärsivällisyytenä, positiivisuutena, nöyryytenä ja motivaationa. Hyvää asennettaan voi tuoda esille työnhakuprosessin aikana aktiivisuudella ja hyvällä valmistautumisella. Tutustuminen yritykseen ja haettuun tehtävään viestii motivoituneisuudesta. Ennen haastattelua pitäisi miettiä omat vahvuudet ja heikkoudet haettavaan tehtävään, omaa personnallisuutta ja asennetta tuo parhaiten esille hyvillä käytännön esimerkeillä esim. työhistoriastaan.
Joskus työnhakuprosessit eivät suju kuin leikiten, joten työnhakijalta peräänkuulutetaan kärsivällistä asennetta ja joustavuutta. Prosessit voivat venyä, tällöin hakijan pitäisi pystyä säilyttämään positiivinen asenteensa ja motivaationsa paikkaa kohtaan.
Hyvä asenne voi parhaassa tapauksessa olla ratkaisevassa asemassa. Jos kahdella hakijalla on sama osaaminen ja kokemus, hakija, joka osoittaa parempaa asennetta vie pidemmän korren.
Kaikenlaisiin tilanteisiin on mahdollista valita suhtautumistapa, myönteinen tai negatiivinen. Myönteistä suhtautumistapaa voi harjoitella. Tässä auttaa esimerkiksi omien onnistumisien tiedostaminen. Myös omista virheistä toipumista voi harjoitella – virheistä puhuminen sekä armollisuus itseä kohtaan auttavat ylläpitämään hyvää asennetta kohdattaessa pettymyksiä.
Kirjoittaja Anna Nikkinen työskenteli Eilakaislalla palvelupäällikkönä. Hänellä on vuosien kokemus henkilöstöpalvelualalta.
Löydä uusi ura!
Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!