Työhaastatteluun valmistautuessa sortuu helposti googlettamaan yleisimpiä haastattelukysymyksiä sekä niihin parhaita vastauksia. Miten vastaan, jos minulta kysytään heikkouksistani? Olisiko hyvä vastaus, että olen perfektionisti? Todellisuudessa yleisimpiä haastattelukysymyksiä ei suoraan ole eikä valmiiden vastauksien harjoittelu ennen haastattelua kannata. Työhaastatteluissa kuitenkin toistuvat useimmiten samankaltaiset teemat, joihin voi miettiä näkökulmia sekä relevantteja esimerkkejä etukäteen. Käydään näitä tässä blogissa läpi tarkemmin!
Usein työhaastatteluissa pyydetään tavalla tai toisella kertomaan hiukan itsestä. Kannattaa valmistautua pitämään lyhyt hissipuheen tyyppinen avaus omasta työ- ja koulutushistoriasta, osaamisesta ja saavutuksista.
Usein ”kerro itsestäsi” -tyyppinen kysymys saattaa johdattaa hakijan hakoteille ja on hyvä pitää mielessä, että esittelyssä kannattaa keskittyä työ- ja opintohistoriaan. Esimerkiksi henkilökohtaisesta elämästä, perhetilanteesta tai muista työhön liittymättömistä aiheista ei tämänkään kysymyksen kohdalla tarvitse puhua.
Tai vaihtoehtoisesti ”Miksi haluat töihin juuri meille?” tai ”Mikä sai sinut lähettämään hakemuksen?” ovat tavallisia kysymyksiä, joilla työantaja kartoittaa motivaatiotasi juuri tähän työpaikkaan. Suoraa vastausta ei näihinkään kysymyksiin kannata harjoitella, vaan ennemminkin tutustua hyvin yritykseen ja tehtävänkuvaan etukäteen. Pohdi tietojen pohjalta omaa osaamistasi, motivaattoreitasi ja kiinnostuksiasi. Miten nämä yhtenevät yrityksen toimialan, palveluiden, toimintatapojen tai arvojen kanssa?
Usein työhaastattelussa pyydetään kertomaan omista heikkouksista tai kehityskohteista. Monelle hakijalle tämä aihe on työhaastattelun kauhistus. Mitä sanon heikkoudekseni? Voinko olla rehellinen vai keksinkö jonkin mukamas heikkouden, joka kääntyy kuitenkin vahvuudekseni? Rohkaisen kertomaan omista kehityskohteista avoimesti, sillä tällä kysymyksellä pyritään kartoittamaan hakijan sopivuutta työhön ja työyhteisöön. Kannattaa samalla kertoa myös, miten kehityskohteesi näkyvät työssä, mitä olet tehnyt niitä kehittääksesi ja miten tämä on tuottanut tulosta.
Omista vahvuuksista ja saavutuksista kannattaa miettiä etukäteen esimerkkejä, joita voi avata kysymyksen tullessa vastaan. Parhaita puoliaan on hyvä avata konkreettisesti ja laajasti, ja kertoa, miten niistä olisi hyötyä juuri tässä tehtävässä.
Joskus työhaastatteluissa tulee vastaan kysymys parhaasta saavutuksesta. Isoimman onnistumisensa miettimisestä ei tarvitse ottaa paineita, sillä saavutusten ei tarvitse olla "Suomen menestyneimmän startupin perustaminen" tai "maailman pelastaminen". Voit hyvin kertoa onnistuneista projekteistasi, toimivista kehitysideoistasi tai vaikkapa haastavan tilanteen hoitamisesta.
Tämä kysymys voi kauhistuttaa etenkin uran alkuvaiheessa olevia tai vielä omaa suuntaansa etsiviä työntekijöitä. Pitäisi vaikuttaa määrätietoiselta ja tavoitteelliselta sekä antaa samalla yritykseen sitoutunut vaikutelma. Tällä kysymyksellä haastattelija haluaa saada selville, vastaako haettu työpaikka suunnitelmiasi.
Myös tähän kysymykseen kannattaa vastata rehellisesti, mutta on hyvä huomioida, että usein rekrytoinnin tavoitteena on löytää pidempiaikainen työntekijä, joka parhaimmassa tapauksessa on kiinnostunut kehittymään organisaation sisällä. Toisaalta, jos omat tulevaisuuden tavoitteet eivät ole vielä selvillä, voi sitäkin avoimesti avata ja kertoa mielenkiinnonkohteistasi tai haaveistasi. Harvalla on valmiina 5 vuoden suunnitelmaa selkeine päivämäärineen.
Tiivistelmänä voisi sanoa: ole rehellinen ja oma itsesi. Kannattaa myös tehdä ennen haastattelua tausta- ja ajatustyötä – näin selviät kunnialla myös kiperämmistä ja epätavallisemmista työhaastattelukysymyksistä. Tulet varmasti pärjäämään hyvin. Tsemppiä haastatteluun!