Edellisestä työnhaustasi saattaa olla niin monta vuotta, että työnhakumenetelmät ovat ehtineet muuttua. Tai ehkä tarvitset uutta vipinää pitkään jatkuneeseen työnhakuusi. Muun muassa seuraavat taidot edesauttavat työllistymistä.
1. Sosiaaliset ja verkostoitumistaidot
Sosiaaliset taidot tarkoittavat sosiaalisten tilanteiden hallitsemista ja kykyä kommunikoida erilaisten ihmisten kanssa. Myös hyvät tavat kuuluvat sosiaalisiin taitoihin. Sosiaalisilla taidoilla ei välttämättä ole mitään tekemistä sosiaalisuuden kanssa, myös epäsosiaalinen ihminen voi olla sosiaalisesti taidokas.
Työmarkkinoiden kilpailun kiristyessä työnhakijan verkostoitumistaidot korostuvat, koska tarjolla on paljon ns. piilotyöpaikkoja, joita ei haeta julkisesti.
2. Itseohjautuvuus
Itseohjautuvuudella tarkoitetaan työnhakijan kykyä ohjata ja ottaa vastuuta omasta työnhaustaan. Itseohjautuvalla työnhakijalla on valmiuksia oman motivaation ja asenteen merkityksen tiedostamiseen. Hänellä on myös ymmärrystä omista taidoistaan ja arvostaan työntekijänä sekä halua ylläpitää ammattitaitoa myös omatoimisen opiskelun avulla.
" Omien vahvuuksien ja kehityskohteiden tunnistaminen auttaa työnhakijaa markkinoimaan itseään työhaastattelussa.
3. Tiedonhankintataidot
Työnhaun ja tiedon yleisesti siirtyessä verkkoon, työnhakijan tiedonhankintataidot korostuvat. Hyvät tiedonhankintataidot tulevat tarpeeseen niin työnhakutilanteessa kuin monissa ammateissa itse työssäkin. Erittäin tärkeää on taito soveltaa opittuja tietoja ja kokemuksia uudessa työssä.
4. Omien taitojen ja unelmien tunnistaminen
Ennen työnhaun aloittamista on tärkeää pystyä tunnistamaan omat taitonsa sekä unelmansa. Näin työnhakija lähtee hakemaan oikeita työtehtäviä. Haetun työtehtävän vastatessa parhaalla mahdollisella tavalla hakijan taitoja sekä unelmia, työllistyminen on todennäköisempää. Omien vahvuuksien ja kehityskohteiden tunnistaminen auttaa työnhakijaa myös markkinoimaan itseään työhaastattelussa.
5. Työnhakumenetelmien hallitseminen sekä työnhaun asiakirjojen päivittäminen
Työnhaun moninaistuessa, työnhakijan on hyvä hallita erilaisia työnhakumenetelmiä. Ota huomioon erilaiset työnhakukanavat, -tavat sekä tietysti henkilöstöpalveluyritykset, kuten Eilakaisla.
Työnhaun asiakirjojen, kuten hakemuksen ja CV:n tulee kohdistaa haettavaa tehtävää varten. Hyvä hakemus vastaa ilmoituksen sisältöön, tuo hakijan motivaation esille, esittelee informatiivisesti mutta tiiviisti hakijan osaamisen, persoonallisuuden ja on muodoltaan jäsennelty sekä helppotajuinen.
Kirjoittaja Katri Majuri työskenteli Eilakaislalla henkilöstökonsulttina.
Käy katsomassa avoimet työpaikkamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka et juuri nyt aktiivisesti hakisikaan uutta työpaikkaa, suosittelemme luomaan kattavan profiilin ansioluetteloineen Kaislanet-palveluumme ja tilaamaan itsellesi työpaikkavahdin!